Konyhakényelem

Global-Report
Konyhakényelem


A konyhák pontos használati funkcióinak megtervezése a tervező legfontosabb feladata. Ehhez ismerni kell a család főzési és étkezési szokásait, a háztartás gépesítettségét, a konyhát használó személyek számát, valamint a rendelkezésre álló hely és építészeti adottságokat 

A munka sorrendje


Azt a folyamatot,
ahogy valaki a konyhát használja, még a tervezés előtt meg kell ismerni, ugyanis ennek segítségével határozható meg, hogy mely munkafázisokban milyen és mekkora munkahelyre, milyen eszközökre, berendezésekre és mindezekhez milyen méretű, mennyiségű bútorra van szükség.

 

Egy ügyes háziasszony egyszerre többféle tevékenységet is végez, például főzés közben ügyel a gyerekekre, figyeli, hogy a mosógép végzett-e az adott programmal, ügyel arra, hogy a főzési-sütési folyamat kisebb-nagyobb szüneteiben más apró tevékenységeket is elvégezzen. Mindemellett a családdal kapcsolatos információkat hallgatja meg, problémákat old meg, konfliktusokat kezel.

 

A háztartási munka tehát nagyon összetett feladat és a konyhai munka racionalizálásának ma már sok olyan lehetősége van, amely a munkát könnyebbé és hatékonyabbá teheti. Ilyen hatékonyságnövelő lehetőségek például a konyhakész anyagok felhasználása, a gépesítési szint növelése, a környezet ergonómiai minőségének javítása, vagyis a klíma, a megvilágítás, elegendő hely a munkavégzéshez, kényelmes testtartás munkavégzés közben. A háztartási gépek praktikus mennyisége és elhelyezése, a munkasorrend szabályozása mind olyan tényezők, amelyek gyakorlatilag a háziasszony „keze alá dolgoznak”.

 

 

Folyamathoz bútor

 A konyhabútor tervezőjének
is arra kell törekednie, hogy megvalósítsa a legnagyobb szervezési hatékonyságot a konyhában, azaz a rendkívül sokféle munkatevékenységet logikusan szervezve redukálja azok számát. Íme egy lehetséges sorrend, hogy hogyan érdemes a munkafolyamatot sorrendbe tenni a konyhabútorok tervezésekor:

Logikusan a nyersanyagok beszerzésén és tárolásán keresztül indul a konyhai munkák folyamata a nyersanyagok tisztításán (és az ehhez szükséges vízvételen) át, egészen ezek előkészítéséig, feldolgozásáig. A következő fázis a konyhakésszé varázsolt nyersanyagok felkészítése főzésre, illetve sütérsre. Ehhez értelemszerüen szükség van egy újabb "munka-helyre", azaz a tűzhelyre, itt zajlik a konyhai munkák csúcspontja. Ezt, egy ezzel szorosan összefüggő mozzanat követi, a tálalás és az étkezés. Végül nem marad más hátra, mint a sokak által nem kedvelt keserű kötelesség az asztal leszedése, a mosogatás és a rendrakás.

Egy jobbkezes háziasszonyt feltételezve, balról jobbra haladva a fent említett sorrendet érdemes betartani, hiszen ez biztosítja a legkedvezőbb útvonalhosszat a konyhában.

 


 

Cikk forrása