Baldachin alatt édes az álom

Global-Report
Baldachin alatt édes az álom


Nem csoda, hogy a királyok kizárólag baldachinos ágyban szerettek aludni. A neház kárpitokkal, vagy lenge tüllökkel körbehatárolt fekvőhely meghitt és barátságos, ma is sokaknak ez a legvonzóbb hálószobai alternatíva. Szerencsére sokféle variációban kivitelezhető s mint példáink mutatják, bármilyen lakásban megvalósítható.A klasszikus megoldás kétféle anyag, valamilyen egyszínű és ezzel harmonizáló, mintás pamutanyag kombinációjával készül, varrási technikája azonos a bélelt függönyével. A széleket simán eldolgozottak vagy fodorral díszítettek. A baldachin szárnyai speciális, félkör alakú karnisról omlanak alá. Közismert megjelenési formája korona vagy doboz alakú. Az alap elkészíthető kemény kartonból, amit ezután kárpittal vonunk be. Kétféle típust különböztetünk meg: egész baldachint, ez az ágy teljes felületét eltakarja, illetve a fél-baldachint, amely jelzésszerűen a fejrész fölött, a hátsó falhoz erősítve jeleneik meg. Napjaink modern baldachinjai gyakran csak a látvány szempontjából érdekesek, funkcionális (sötétítő, hangtompító) szerepet nem töltenek be. Ha mégis ezt a megoldást választjuk, fontos, hogy jók legyenek az arányok a hálószoba és baldachin viszonylatában.


Az öreg kanapét is alaposan "fel- dobja" ez a jelzésszerű, valójában in- kább csak dekoratív, mint funkcionális baldachin. Az ülő-fekvőalkalmatosság mögötti falra szerelt, bőven szabott és dúsan redőzött függöny két vége kissé ráborul a kanapé karfáira. A kétféle anyagból összeállított baldachin színvilága remekül egészíti ki a párnák izgalmas többféleségét.

A baldachinos ágyak régóta ismer- tek és kedveltek. Elsősorban a huzat- tól és a hidegtől védték az ágyban fekvőt. A 18. századtól megjelené- sükben egyre pompásabbak, faragott és aranyozott koronájuk, selyemből vagy damasztból készült függönyük a tulajdonosuk gazdagságára utalt. A 19. századtól népszerűségük roha- mosan csökken, napjainkban azon- ban ismét fölbukkannak, elsősorban a különleges megoldások kedvelő- inek körében népszerűek. Találkozni velük a gyerek- és tinédzserszobákban, de romantikus szállodai szobákban csakúgy, mint a loft-lakások hatalmas tereiben.


Napközben a hálósarkot elválasztó függönyt húzzuk félre és kössünk nagy, laza csomót az anyagra. Így kitágul a tér, este viszont egy könnyed mozdulattal újra elszeparál- hatjuk a fekvőhelyet a szoba többi részétől.

 

Távol-keleti hatásokat mutat ez a kifejezetten 21. századi megoldású baldachin: a kétféle méretben kapható (199x219x117, illetve 160x200x217 centiméteres) ágy egyszerű keretén mindössze egy jelzésszerű fátylat vetettek át.

 

Ruhaszárító kötél mintájára készült ez a változat. A fémhuzalra, csiptetőkkel felerősített, könnyű lepelből ké- szült baldachin dekoratív keretbe foglalja az ágyat.Az IKEA-ban kap- ható a baldachin vázát képező hu- zal és a hozzáva- ló csiptető.

 

 

Konzollal: A mennyezetre szerelt konzol tartja a baldachin tetíliáját.Sátor alakban: Sátor- szerűen kifeszített ponyvából kreált bal- dachin. A téglalap alakú textília két szemközti csücskét a mennyezethez, a másik kettőt pedig az oldalfalakhoz rögzítették.

Egyszerűen: Nem véletlen, hogy a macskák mindig a legvédettebb helyet választják ki alváshoz. Úgy látszik, hogy a vastag kötélre kifeszített textília biztosította zug a legkényesebb ízlést is kielégíti.


 

Cikk forrása