Mediterrán hangulat a kertben is

Global-Report
Mediterrán hangulat a kertben is


A téglaburkolatok természetes megjelenésük és meleg színei miatt igen jól társíthatóak terméskövekkel és a fával, de általánosságban elmondható, hogy minden organikus építőanyaggal. A téglaburkolatok - kiemelve az építészeti elgondolást - kiválóan illenek a napjainkban divatossá vált mediterrán családi házak, a kertek hangulatához.
Kertben, úton…


A téglagyártás lényege a kezdetektől ugyanaz maradt, alapanyagát, az agyagot a legtermészetesebb módon az anyaföldből nyerik. Előállítása során nem használnak szintetikus anyagokat, az agyagbányák helyét rekultiválják és a természet újraéled.


A természet adta alapanyagokból készült téglából már több mint hatezer éve építenek lakóépületeket, melyek emberöltőkön keresztül kiszolgálják a bentlakókat.
A klinkertéglákat magas hőfokon égetik ki, nagy nyomószilárdságúak, kisebb a vízfelvételi képességük, jól tűrik a külső hőmérséklet változásaiból adódó hatásokat: kopásállóak, fagyállóak és savállóak, azaz nagy ellenálló-képességgel rendelkeznek.


A burkolt felületek nehezen szennyeződnek és egyszerű módszerekkel tisztíthatóak.


Családi házak falain, kertekben, köztereken, középületeken látható ma már a Terca Téglaburkolatok alkalmazására egy-egy szép példa. A színek sokfélesége a sárgás színektől a vörös számos árnyalatáig, a sima, rusztikus, homokszórt, húzott és érdesített felületű termékek használata tág teret enged a tervezőnek, az építtetőnek, hogy az épületet saját egyéniségének megfelelően alakítsa ki. Az esztétikumon túl a téglaburkolatok használata kiváló épületfizikai tulajdonságokat kölcsönöz az épületnek, alkalmazásával javítható a hőszigetelő és hőtároló képesség.

A Wienerberger Téglaipari Rt. Terca Téglaburkolatok termékcsaládjában sokoldalúan alkalmazható, szép és tartós térburkolatokat is találunk, melyek gyakran indokolatlanul háttérbe szorulnak a homlokzatburkolatokkal szemben.


Pedig a térburkoló termékek sokoldalúak, széles körben felhasználhatók a családi házas építkezéstől egészen nagyberuházások, városfőterek kialakításáig, többek között alkalmasak terek, gyalogos zónák, kerékpárutak, kocsibeállók, házbejáratok, belső udvarok, teraszok, kerti utak és lépcsők egyedi építészeti kialakítására. A Terca termékcsalád megújult színválasztéka hét árnyalatban kínál tizenhatféle új térburkolatokat a sötétvöröstől a sárgáig. A térburkolatok látványos építészeti megoldásokat kínálnak mindazoknak, akik a természetbe anyaguknál és színüknél fogva kiválóan illeszkedő burkolóanyagokat választják.Kültéren és beltéren


A térburkoló klinkertéglák kültéren és beltéren egyaránt alkalmazhatóak, különösen ajánlottak olyan területekre, ahol a térburkolat fokozott terhelésnek ill. környezeti ártalmaknak van kitéve. Külső térben ügyelni kell a vízelvezetésre, a lejtési viszonyok gondos tervezésére és kivitelezésére. A Terca térburkolatok fektetési rendjére vonatkozóan az elemek méretéből adódóan többféle alapelrendezés lehetséges, úgy mint futósoros, könyökös, parkettamintás, halszálkás stb. fektetés.


Ívek tervezésénél ügyelni kell a külső, illetve a belső ívek mentén megengedhető legnagyobb, ill. legkisebb fugaszélességekre.

A klinkerburkolat rendkívül tartós és esztétikus, mindemellett csak kevés odafigyelést, ápolást igényel. Ügyelnünk kell arra, hogy a felületbe ne hatoljon be zsíros vagy olajos szennyeződés. Viaszrétegeket, festék- és kátrányfoltokat vagy olaj- zsírfoltokat csak speciális oldószert tartalmazó készítményekkel lehet feloldani, amit bő vízzel utána le is kell mosni.


A kültéri burkolatfelületeken a téli hónapoktól eltekintve a burkolat lesöprésén kívül nincs szükség további tisztításra.
Télen a sóval való felszórás nem ajánlott, mert a felületen a só a hó elolvadása után megjelenhet. Csak kőzúzalékos síkosságmentesítést alkalmazzunk. A fedett padlóburkolatokat söprés vagy porszívózás után nedves ronggyal, viaszmentes tisztítószer hozzáadásával tisztítsuk.

 

A térburkolatok és a falburkolatok elkészítést bízzuk elismerten jó minőségben dolgozó szakemberre, mert a csúnya, szakszerűtlen munkát a kiváló termék sem tudja megszépíteni.

 

Köszönjük a Wienerberger Rt.-nek a cikk elkészítéséhez nyújtott szakmai segítségét!


 

Cikk forrása