Mindennapi kérdések

Global-Report
Mindennapi kérdések


Magyarországon csak a kilencvenes évek végén kezdett elterjedni a Nyugat-Európában már régebb óta kedvelt fali szerelésű (függesztett vagy konzolos) WC. Az új házat építők többsége ma már nálunk is ezt választja a hagyományos megoldásokkal szemben, és a fali WC-k megjelentek az igényesebb új építésű társasházak, szállodák fürdőszobáiban is. 

Félelmek és válaszok


A fali WC-knek
pedig több előnyük is van a porcelántartályos (monoblokkos) vagy a ma már elavultnak számító, felső műanyagtartályos álló WC-kkel szemben. A legfőbb a könnyű tisztíthatóság: a tartály eltűnik a falban, a burkolat mögött, így legfeljebb a nyomólapot kell letörölni. Könnyebb magát a WC-kagylót is takarítani, mivel nincs lábrésze, amire rálépnek, belerúgnak, a hajlataiban megül a mocsok, és jóval egyszerűbb a padló tisztántartása is, mivel egyszerűen be lehet tolni a felmosómopot a falon függő WC alá, nem kell a WC lábat kerülgetni a ronggyal. És most nézzük a fali WC-kről keringő hiedelmeket!

 

„Félek, hogy leszakadhat, nem elég stabil!”
Teljesen alaptalan félelem – a WC-t ugyanis egy rendkívül stabil, a tartállyal együtt a falba épített acélkeret tartja, ami 250 kg-ot is könnyen elbír.

„Ha elromlik az öblítőmechanika, falat kell bontani.”
Nem igaz. Azért olyan nagyok az öblítőgombok, mert ezek takarják a szerelőnyílást, amin keresztül akár az egész szerelvényt gyorsan és egyszerűen ki lehet cserélni. Ráadásul ezeknek a tartályoknak a kialakítása eleve igényesebb szokott lenni a műanyag tartályokénál, így meghibásodni is ritkábban szoktak.

„Panelban lakom, a vékony vasbeton falba nem lehet berakni a tartályt, és a hely is kevés.”
Ez igaz – viszont a fel elé lehet építeni egy úgynevezett parapetfalat, és ebbe kerülhet a tartály. Ez mintegy tizenhárom-tizenöt centimétert elvesz a térbél, viszont egy fali WC hossza ötvenhat (a kompakt modelleké csak 48-49!) centiméter, ami még a parapetfal mélységével együtt is legfeljebb annyi, mint a monoblokkos WC hetven centiméteres teljes hossza.

 

 

Tartós megoldások


  
Villeroy&Boch Epura                                                                              Villeroy&Boch Century                                                                    Villeroy&Boch New Heaven

     
„Jó, jó, de nagyon drága!”
Ha a műanyagtartályos verzióval vetjük össze, akkor mindenképpen az – de itt két, eltérő műszaki és esztétikai színvonalú megoldást hasonlítunk össze, eszerint pedig a legolcsóbb megoldás nyilván ötszáz forintért venni egy bilit... Ha azonban a monoblokkos, porcelántartályos verziót nézzük, egy Alföldi WC-összeállítás esetén a fali WC (WC + fal itartály + nyomólap) csak mintegy tizenöt-húsz ezer forinttal kerül többe, mint a monoblokkos (WC + porcelán tartály). Ha viszont egy kategóriával feljebb lépünk, ott már többe kerülhet a porcelán tartály, míg a fali WC-hez továbbra is ugyanaz a tartály kell.

 

„Könnyűszerkezetes a ház és a gipszkarton fal nem bírja el a tartókeretet.”
Ezekhez az épületekhez külön tartálytípus készül, amelyet nem a fal téglája „fog meg”, hanem az aljzatbetonhoz lehet csavarozni, és így akár a szoba közepére is lehet állítani a WC-t.

„Nem tetszik a falon a nyomógomb, meg hogy nem látszik a tartály.”
Ritkán, de előforduló felvetés – ezért kínálnak porcelántartályos fali WC-ket is, amik a normál monoblokkos WC-re hasonlítanak, csak éppen ezek nem a földön állnak, hanem a falra vannak szerelve.

A cikkhez a szakmai segítséget az S & Co. - The House of Villeroy & Boch biztosította.

 


 

Cikk forrása