Három az egyben - home office

Global-Report
Három az egyben - home office


Különálló dolgozószoba kialakítására nem minden lakásban van lehetőség, így ezt a szerepet a nappali, vagy a háló egyik része tölti be. Egy egyszobás lakás három lehetséges beosztási változatát mutatjuk be. 

Görgős asztal, térelválasztó


Stabil munkahely


   

A dolgozósarkot kötelező módon el kell határolni a szoba többi részétől. Ezt többek között úgy érhetjük el, hogy a szoba egyik felében kisebb válaszfallal két részre osztjuk a teret. Így két, teljesen funkcionális részt kapunk, ahol a gardróbot (1), illetve a nagyobbikban a munkahelyet (2) rendezhetjük be; a szoba többi részétől az „irodát” nyitott állvánnyal lehet elkülöníteni. Elvileg tolóajtóval is meg lehet oldani ezt a problémát, de a nyitott állvány lényegesen jobb megoldás egyszobás lakás esetében, hiszen nem akadályozza a levegő és a természetes fény áramlását, ráadásul meghagyja a tér nyitottságának érzetét. Helytakarékossági okokból a könyvek és munkaeszközök tárolására külön polcok elhelyezése javasolt, így a dolgozórészt a nagy számítógépasztal dominálja. Ezzel a térosztással gyakorlatilag egy szobából három helyiséget teremtettünk: dolgozóhelyet, ahová a konyhából (3) is, a lakótérből (4) is be lehet jutni, gardróbot és magát a lakóteret, amelynek bútorzata rendkívül praktikus darabokból áll: kihúzható kanapé, mozgatható dohányzóasztal, fotel és könyvszekrény. Nagyon fontos, hogy mindegyik rész külön, a célnak megfelelő világítótestekkel legyen ellátva. 

Alakítható munkahelyA munkahely kialakításának másfajta változata: hangulatos dolgozósarok az ágy fejrészénél.

A 38m2-es szobában mindenekelőtt két funkcionális részt különítünk el: a nagyobbikban a nappalit rendezzük be, a kisebbiket pedig úgy alakítjuk ki, hogy nappal a dolgozószoba, éjszaka pedig a hálószoba szerepét tölti be (5). Ezt a változatot leginkább akkor érdemes kipróbálni, ha többfunkciós bútorokat szerzünk be, például kihúzható vagy felhajtható ágyat, szekretert, stb. Amikor az ágyat összecsukjuk, kinyithatjuk a fal mellett elhelyezett szekrényt (6), amely a számítógépet rejti magában, teteje pedig asztallapként szolgál; a kompakt munkahelyhez így már csak a számítógépszéket kell odatolni. Munka után a folyamat fordított sorrendben megismétlődik, és a hely hálósarokká alakul. Ebben a beosztási változatban tolóajtós gardrób (7), illetve egy nagyon tágas nappali (8) kialakítása ajánlott.

 

 

Többfunkciós bútorok szerepe


Mobil munkahelyA munkahely kialakításának másfajta változata: a hálószobában paraván választja el a pihenés és a munka helyét.

A görgős munkaasztal (9) használaton kívül a konyhát a nappalitól elválasztó falnál foglal helyet (10), ha pedig használni szeretnénk, egyszerűen kigördítjük a helyéről. Praktikus változat, ha magát a számítógépet állandó jelleggel ennél a falnál tartjuk, és csupán a monitort meg a billentyűzetet helyezzük a mozgatható számítógépasztalra. Ülőalkalmatosságként természetesen az állítható támlával és karfával ellátott számítógépszék javasolt, de ebben a beosztási változatban jóval praktikusabb (noha kevésbé kényelmes) a kanapé használata. A térosztás miatt ebben a szobában csak egy beépített szekrénynek (11) jut hely, amelyik egyúttal a hálófülkét (12) is elválasztja a szoba többi részétől.


A munkahely kialakításának másfajta változata: rendkívül praktikus, minden igényt kielégítő munkaasztal a nappaliban.


A munkahely kialakításának másfajta változata: szekreterbe rejtett munkahely.


Végezetül pedig néhány alapvető szabály
: a dolgozósarokban levő íróasztal mérete ideális esetben legalább 120x70 centiméter; arra is ügyeljünk, hogy maradjon elegendő szabad tér a széknek is. A keskeny asztal, bármilyen jól néz is ki, kényelmetlen, ráadásul nem fér el rajta minden szükséges dolgot. Optimális esetben a munkahely az ablakhoz minél közelebb helyezkedik el, de ez nem mindig valósítható meg. Mesterséges megvilágításra mindenképpen szükség van; a fő fényforrást úgy helyezzük el, hogy ne vessen árnyékot a munkánkra. Nagyon fontos a szék megválasztása is, hiszen kényelmetlen testhelyzetben nem igazán lehet dolgozni.


 

Cikk forrása