Christian Lacroix új szállodai munkája Párizsban

László Attila Inspiral.hu
Christian Lacroix új szállodai munkája Párizsban


Christian Lacroix divattervező Párizs egyszerre arisztokratikus és művészi negyedében, a Szajna « bal partján », a Musée d’Orsay közelében adta át második szállodai enteriőrmunkáját. A Hotel Bellechasse harmincnégy szobája és közös terei egy új szemléletű, kisérletező munkát tükröznek.A művész saját megfogalmazása szerint szállodájában "utazás az utazásban" egységeket alkotott, melyek terei egyaránt sugallnak biztonságos kényelmet és közvetítenek kreatív impulzusokat. Az egységek színvilága merész, a régi elemek látványosan megőrzésre kerültek, úgymint néhány szobában a hajópadló vagy egy-egy öreg gerenda. Az enteriőrök hangulatát fokozó kiegészítő elemekként geometrikus mintázatú modern szőnyegket, rusztikusan hagyott beton falfelületeket, fényesre lakkozott faburkolatokat, nemes textíliákat, kortárs formájú világítótesteket és első pillantásra akár disszonánsnak tűnő, hatvanas éveket idéző kagylófoteleket választott. Christian Lacroix eredeti szakmájáról árulkodik a minden szobában fellelhető ágy mögé tervezett modern falikárpit, melyen hol óriásira nagyított pillangók, hol szalonkollekcióhoz készült vázlatok színezett részletei, hol pedig aranyban csillogó barokk minták tűnnek fel. A művész munkájával elhatárolta magát a minimalista design merevebb vonalaitól éppúgy, mint a szállodaláncok személytelen « egységdobozaitól ». Hitvallása szerint a harmónia éppen az inspirációk merész keveredéséből adódhat és egy kortárs alkotás is mindig a múltból kell, hogy táplálkozzon.
 

A két évvel ezelőtt átadott Hotel du Petit Moulint követően Christian Lacroix új munkája a párizsi Saint Germain des Près negyedben is egy egyedi élményekben és emlékezetes impressziókban gazdag környezetet ígér a betérőknek. A szállodát két, több évszázados múltra visszatekintő házból alakították ki, s itt Lacroix elképzeléseit követve hét eltérő hangulatú szobát rendeztek be. Köztük a leglátványosabbak a fali kollázsokkal díszített szobák, mint a régi kártyamintát adaptáló « Jeux de Pomme » vagy az asztrológiát idéző « Quai d'Orsay », amit szintén egy egyre jelentősebb teret nyerő digitális fotóeljárás segitségével készített.

A hét különböző hangulatra felfűzött harmincnégy szoba hűen visszaadja Christian Lacroix összetett alkotói világát. A pirosra lakkozott ajtók mögött a szobák berendezése merész társítások egysége, amelyek egyben tükrözik a művész divat területén bizonyított munkáját is.

A korok, színek és motívumok egyvelege sajátos módon harmonizál a tehetséggel, de egyúttal kiemelendő, hogy tervezőként elkerülte egy rendkívül evidens megoldás kliséjét : nem egyszerűen a divatból megismert művészi képét adaptálta sablonosan a szállodai szobákba, hanem egységenként, egyedien újragondolta a tereket és alkalmazta a jegyekben felismerhető sajátos stilusát. Visszatérően táplálkozik szülővidékének, a dél-francia Arles városának és régiójának kulturális jegyeiből. Szimbolikus értékké vált munkáiban a barokk szakrális objektumok formai használata, de a mai napig bikaviadaloknak is helyszínt adó mediterrán városok gazdag színeinek, mint a például a vörös és a rózsaszín különböző árnyalataival is él. Művei születésekor gyakran idéz illatokat és szinte fétis virággá vált alkotásaiban a szegfű, amivel divatbemutatói végén az ünneplő közönség is elárasztja a kifutót. A sokat utazó Lacroix maga is előnyben részesíti az egyedi világú szállodákat – úgy mint a londoni Blakes vagy a new yorki Carlyle. A Hotel Bellechasse-al megkezdte a nemzetközi egyenszállodák elleni hadjáratát.

Hôtel Bellechasse
8, rue de Bellechasse
75007 PARIS
Tél : 01 45 50 22 31
Fax : 01 45 51 52 36
Réservation :
info@lebellechasse.com
Site : www.lebellechasse.com


Cikk forrásaSzólj hozzá!
  Névtelen hozzászólás
Nicknév:
Jelszó:
  Emlékezz rám ezen a számítógépen

Cikk címe:
Küldj el minden hozzászólásomra írt választ emailben
Küldj el minden erre a cikkre érkező új hozzászólást emailben