בשנים האחרונות חדרי השינה הם הרבה יותר מאשר... ובכן, חדרים המיועדים לשינה. התנופה הטכנולוגית הכניסה אליהם מסכי פלזמה עם זרועות מתכווננות, מיטות הכוללות מערכת קולנוע ביתית, מקררים ניידים ועוד פינוקים שהופכים את חדר השינה למקדש הפרטי של בעלי הבית וליחידת דיור בפני עצמה. גם בתחום העיצוב עברו חדרי השינה מהפכה של ממש. "סט מיטה עם שידות תואמות", להיט העבר בכל בית שמכבד את עצמו, נחשב כיום לדבר הפחות אופנתי שיכול להיות. הדגש היום הוא על שילוב רהיטים בעלי נגיעה אישית או כאלה המבטאים את טעמם האישי של בעלי הבית.

יחידת דיור פרטית להורים

"הסיבה העיקרית למהפכה בתחום היא בניית דירות גדולות יותר בשנים האחרונות. גם חדרי השינה גדולים יותר מבעבר ולכן הם כבר לא משמשים לשינה בלבד, אלא מהווים מעין יחידת דיור פרטית של ההורים בתוך הבית", מסביר המעצב אריק בן שמחון. "היום נמצא בחדר השינה כמעט את כל הפונקציות הביתיות - מקרר, טלוויזיה, שירותים ואמבטיה. זוהי בעצם הממלכה הפרטית של ההורים. מבחינת החומרים מהם מיוצרים הרהיטים, הכל הולך היום: ברזל, מתכת, עץ ועוד. זה חלק מהרבגוניות שמאפיינת כיום עיצוב חדרי שינה".

"פעם נהגו לבנות חדרי ארונות בחדר השינה, כי משום מה חשבו שכך חוסכים במקום", מסבירה דפנה קסטיאל, מבעלי רשת קסטיאל, המתמחה בייצור רהיטים לבית. "אלא שהשיטה הזו גרמה למעשה להפסד שטח רב, בגלל המסדרון שקיים בחדר הארונות. כיום יש פחות ופחות חדרי ארונות והארונות נכנסו לתוך חדר השינה. לא מדובר בארונות קיר כמו פעם, אלא דווקא בארונות כמה שפחות גבוהים, שיוצרים תחושה של יותר מרחב בחדר".

כחלק מהפיכת חדר השינה ליחידת מגורים בפני עצמה, נהוג לשלב בו כורסא או שתיים ולידן שולחן קטן. "כמעט בכל חדר שינה יש טלוויזיה, לכן חשוב שהכורסא תהיה נוחה ותאפשר ישיבה זקופה ויציבה יותר כשרוצים לצפות בטלוויזיה".

מה לגבי המגמה של שילוב רהיטים לא תואמים בחדר השינה?

"כמו שבני הזוג שונים אחד מהשני, כך גם השידות שליד המיטה... גם מנורות הקריאה לא חייבות להיות זהות, מאותה סיבה. בניגוד למה שנהוג היה לחשוב בעבר, סט יוצר תחושת ניכור, אתה מרגיש כמו בחנות רהיטים. לכן חשוב גם ששידת המגירות תהיה שונה מהשידות שבצד המיטה. כיום שידת המגירות נמוכה יותר מבעבר, וגובהה מגיע עד ל-110 ס"מ. ".


 
"בחו"ל מאוד אופנתי שראש המיטה מקובע לקיר, ואליו מחוברות השידה ותאורת הקריאה"

בניית חדרי שינה גדולים מבעבר, מאפשרת גם שימוש במיטות רחבות ידיים. אם פעם ישנו על מיטות בגודל 140 על 190 ס"מ, כיום רוחבן הסטנדרטי של רוב המיטות הוא לא פחות מ-160 ס"מ ואורכן שני מטרים. בשנים האחרונות אופנתיות במיוחד מיטות מרופדות בעור או בבד, שיוצרות תחושה ביתית ונעימה יותר. "המיטות כיום מפוארות ורחבות יותר, וכמעט שאין מיטות עם ארגז מצעים כפי שהיה מקובל פעם", אומרת לי אפיק, סמנכ"ל סחר ושיווק באיי.די.דיזיין. "ארגז המצעים הוא פשוט לא נוח לשימוש, ולכן מעדיפים לאחסן הכל בארונות ובשידות".

על מה חשוב לתת דגש כשקונים ריהוט לחדר השינה?

"חשוב מאוד להתאים את הרהיטים לגודל החדר, כי חדר שינה צפוף הוא פשוט לא בריא לנפש. לכן יש למדוד את גודל החדר המדויק ולהתאים אליו את גודל המיטה, השידות ומפתח הארון. חשוב גם לבדוק שעומק הארון מתאים לתלייה ולקיפול - אני לא ממליצה לקנות ארון מקטלוג אם לא רשומות בו המידות, כי הוא עלול להתגלות כלא מתאים לצרכים. גם הכנסת שידת טואלט או כורסאות לחדר השינה תלויה מאוד בגודל החדר, ומומלצת רק אם החדר באמת גדול".

לגבי צבעוניות בעיצוב חדר השינה, אפיק ממליצה על בחירת צבעים בהירים ולא בוהקים, שיוצרים אווירה שקטה ורגועה. "חשוב גם לתלות תמונות שמשרות רוגע, כמו למשל ציורי טבע. הרוגע מגיע מהצבעוניות ומהאיזון של סידור הפריטים בחלל", היא אומרת.

המהפך שנרשם בתחום חדרי השינה בישראל מושפע בעיקר מהמתרחש בעולם, אם כי באיחור של מספר שנים, אך יש כמה מגמות ואופנות שלא חדרו לשוק הישראלי. "בחו"ל מאוד אופנתי שראש המיטה מקובע לקיר, ואליו מחוברות השידה ותאורת הקריאה. בארץ זה כמעט ולא קיים", אומרת אפיק. "ישראלים משום מה לא אוהבים לקבע רהיטים לקיר".

השפה העיצובית של המקלחת הצמודה לחדר השינה, מותאמת לשפה השולטת בחדר עצמו. "כחלק מהמגמה הכלל עולמית הדוגלת באורח חיים בריא ובתרבות הפנאי, העינוגים והפינוקים, נפתחים חדרי השינה אל חדרי הרחצה ליחידה אחת כוללת - והעיצובים, בהתאם", מסבירה רינה דואניאס, מבעלי רשת מודי.

"לדוגמא, חדר שינה עם פרקט יזכה לעיצוב משלים בחדר הרחצה באמצעות אריחי גרניט פורצלן במראה דמוי פרקט". דואניאס מוסיפה כי רוב הריצופים והפרקטים השולטים בחדרי השינה הם בגוונים בהירים טבעיים, המשרים אווירת רוגע ונינוחות, ואליהם מתאימים את עיצוב חדר האמבטיה הצמוד.

אופנה חדשה-ישנה שרושמת קאמבק בשנים האחרונות ברחבי העולם וגם בישראל, היא חיפוי קירות חדר השינה בבד ריפוד. לצורך זה משמש מבחר עשיר של בדים במגוון סגנונות, ביניהם בדי פשתן, משי, כותנה ועוד. לדברי רפי קאופמן, הבעלים של בית נוסבאום, בזכות טכניקות הייצור המתקדמות קיימים היום בדי טפט בטקסטורות עשירות ומגוונות, ובעיטורים מרשימים ושונים, כגון מוטיבים פרחוניים, הדפסים עדינים ועוד. "הקו המנחה הוא עידון וריכוך הקירות הלבנים", הוא אומר.